
Digital signage – langt mer enn skjermer
– Endelig er markedet for digital signage modent, og barnesykdommene definitivt over, sier Thomas Råge. Han er salgssjef for IT i Samsung Norge og refererer til den rivende teknologiske utviklingen som har skjedd de siste par årene.
– Toppen av isfjellet
I løpet av kort tid har Samsung skiftet fokus fra møterommet til digital signage. Dette skyldes ikke bare at alle prognoser viser at digital signage-markedet er på vei opp. I følge Råge er løsningene blitt så enkle at møteromsmarkedet nærmest er redusert til rent hardware-salg. I et digital signage-prosjekt er også løsningen enkel, men her er Samsung-skjermen kun toppen av isfjellet og inngangsporten til et lukrativt økosystem for forhandleren.

Undersøkelser viser et stort potensial i det norske markedet, og det er nok med en tur i byrommet for å få det bekreftet. Råge peker på at vi fremdeles ser butikker og kjøpesentra som informerer kundene på analoge flater av typen oppslagstavler, reklameplakater og så videre. Fortsatt er det også bedrifter, både små og store, som informerer de ansatte gjennom intranettet i stedet for å informere der folk er.
Lavere terskel
Selv om digital signage er blitt vesentlig enklere enn tidligere, både når det gjelder maskinvare og programvare, opplever Råge at de tradisjonelle it-forhandlerne er tilbakeholdne. De våger seg ikke inn på dette lukrative området fordi de tror det krever spesialkompetanse av den type AV-forhandlerne besitter. Her mener han de tar grundig feil, og at de går glipp av gylne muligheter til business.
– Maskinvaren er utprøvd og stabil, og programvaren er enkel og ikke mer krevende for sluttbrukeren enn Powerpoint, sier Råge videre, for å understreke at terskelen nå er blitt svært lav for forhandleren som vil bygge opp kompetanse og bli en betrodd rådgiver for kundene.

– Men viktigere for businessen er nok alt som kommer i etterkant av en digital signage-leveranse, sier Råge videre.
Han trekker fram eksempler der forhandleren bidrar med installasjon, drift og innholdsproduksjon. Forhandleren kommer så tett inn på kunden at det vanligvis er snakk om langsiktige kundeforhold.
Lukrativt for sluttkundene
Mange sluttkunder vegrer seg i utgangspunktet for å ta steget over til de digitale informasjonstavlene, siden de har en oppfatning av at innkjøpet vil være kostbart, men ifølge Råge er prisbarrieren brutt for lenge siden. Prisene har sunket dramatisk og forhandlerne har også muligheter til å tilby finansieringsløsninger der kostnadene er helt forutsigbare og kan brytes ned på hundrelappen pr skjerm.
– Virkelig spennende er det imidlertid at sluttkundene i mange tilfelle tjener penger på investeringene sine, fortsetter Råge, og sammenlikner informasjonsskjermene i butikker, kjøpesentra og bedrifter med varekatalogene som sendes i posten.
Kanal for interninformasjon
– Det er utrolig hvordan digital signage nå også kommer opp som markedsføringskanal. Bevisste sluttkunder kontakter leverandørene sine og selger inn reklameplass til dem, akkurat som om det hadde vært i eksisterende kanaler som TV, radio, DM og plakater.

Som eksempel trekker han fram en frisør som har skjermen som et speil for kundene mens de får stelt håret, samtidig som reklame for forskjellige hårpleieprodukter vises langs kantene.
– Det er viktig at forhandleren ikke låser seg fast i oppfatningen av at digital signage skal være en reklamekanal rettet mot sluttkunder og glemmer markedet for internkommunikasjon, der behovet også er stort, fortsetter Råge.
Han viser til en større bedriftskunde der utfordringen var at de ansatte ikke leste beskjedene på intranettet. Da bedriften i stedet henvendte seg direkte til de ansatte via skjermer på stedene der det møttes, som i kantinen og ved resepsjonen, kunne de registrere en helt annen respons.